30.11.2013

Minä ja valokuvaus

Multa on pariin otteeseen toivottu tämmöstä postausta, jossa kerron vähän kuvaamisen taustoista, joten tässä tulee :)

Kaikki alko varsinaisesti kasiluokan joulusta, jollon sain lahjaks mun ensimmäisen (ja ainakin tähän asti ainoan :D) järkkärin. Olin kuvaillu jo ennen sitä semmosella Canonin suht hyvällä pokkarilla jonkun verran, mutta sillon se kuvien räpsiminen oli ollut lähinnä semmosta selfieitä kaverin kanssa ja lomareissuilla sitten turistimaisesti vähän enemmän ympäristöä. Niissä kuvissa oli semmosia satunnaisia onnistumisia, mutta ne tuli oikeestaan puoliks vahingossa. Kuvasin pelkästään täysautomaatilla tai sitten tein jotain yksittäisiä värisäätöjä. Niin, ja horisontti oli aina vinossa :D

Italia 2009,
Canon PowerShot SX200 ISJossain vaiheessa kasiluokkaa aloin kuitenkin kiinnostuu valokuvauksesta vähän enemmänkin. Menin koulussa kuviksen valinnaiselle valokuvauskurssille, ja vaikkei ne siellä otetut kuvat mitään huippuja ollutkaan, mun kiinnostus kuvaamiseen alko silti herätä.

Kuviskurssi 2010
Canon Powershot SX200 IS

No, sitten sain jouluna sen järkkärin (Nikon D7000), josta jo alussa mainitsinkin :) Eksyin we<3it sivustolle ja tumblriin ja kaikkialle tollasiin inspiraatiosivustoille ja aloin (lue: yritin) ottaa vähän sen tyyppisiä kuvia (hahah, nyt kun katon niitä niin naurattaa :D) ja aloin muutenkin kuvailla paljon enemmän. Ne oli pääasiassa kuvia vesipisaroista (joista jotkut jopa oli ihan hienoja), koriste-esineistä, mun penaalista, linssinsuojuksesta - ja nekin yhä täysautomaatilla. Pelkkä järkkäri oli siinä vaiheessa jo niin huikee juttu, että pelkäsin pilaavani sen mun virityksillä :D Jos kiinnostaa katella niitä kuvia, suosittelen klikkaamaan TÄSTÄ :D Kati 9lk bloggaa.

Pikkuhiljaa mulle alko kuitenkin syntyy sellanen oma näkemys. En varsinaisesti opetellu kuvaamaan, vaan jotenkin tuntu että kamera kasvo vähitellen osaks mua :D Aloin jollain tasolla nähdä sen, että millanen asettelu näyttää hyvältä, millaset arkisetkin kohteet voi olla kuvauksellisia, millä vois olla jotain sanottavaa. Uskalsin kokeilla uusia asioita.Kevään ja kesän 2011 (yllä olevat kuvat väliltä huhtikuu-heinäkuu) jälkeen mun kiinnostus kuvien ottamiseen lisäänty entisestään ja mulle alko muodostuu sellanen tietty omanlainen kädenjälki niihin otoksiin. En kokenu mitään ultimaattisia valaistumisia, taidot vaan lisäänty aina vähäsen kuva kuvalta harjottelun myötä. Aloin hahmottaa sen, että mistä kuva kannattaa rajata, miltä tasolta ja etäisyydeltä se kannattaa ottaa, mistä suunnasta valon pitää tulla. Sain myös lisää objektiiveja, jotka toi ihan uusia ulottuvuuksia ja lisää intoa kuvien ottamiseen. Kuvasin enimmäkseen luontoa, mutta satunnaisesti myös ihmisiä, mikäli ne suostu mun malleiks :D

Vilma 2011Olin muokkaillut mun kuvia pari vuotta pelkästään Photoscapella ym ilmaisohjelmilla, mutta sitten sain 17v lahjaks äitiltä ja iskältä Photoshop Elementsin. Aluks muokkailin ihan näitä perus värisäätöjä ym, mutta vähitellen aloin oppia ihan uusia juttuja sillä. Se tuntu tosi kätevältä esimerkiks tämmösissä asioissa, että jos halus muokata kuvasta jonkun pikkuvirheen pois. Niinkin perusasia, kun "Healing Brush Tool", oli mulle ihan uus ja ihmeellinen juttu. Opin myös vähän aikaa sitten leikkimään layereilla (niinkun saitte täälläkin huomata..), ja tavotteena olis oppia lisää uusia asioita mahollisimman pian :)

Vilma 2011
Syksy 2013, kuvat vuosilta 2011-12


Ehkä noin puoltoista vuotta sitten aloin vihdoinkin luopuu siitä täysautomaatilla räpsimisestä. En antanu enää kameran tarkentaa itekseen, vaan tein sen käsin. Aloin myös kokeilla erilaisia säätöjä, muun muassa pitkää valotusaikaa, mutta en vielä sillon todellakaan tajunnut sitä, että millasiin asioihin ne vois vaikuttaa. Vähitellen opin tekemään niitä samoja asioita mitä teen nykysinkin - muun muassa kuvaamaan virtaavaa vettä päivänvalossa, saamaan tähdet näkyviin, pysäyttämään liikkeen.


Viimesimpiä käänteitä mun "kuvaajan uralla" on varmaankin ollut viime keväänä harmaasuotimen saaminen, joka on mahdollistanut mulle sellasia kuvia, joihin oon jopa ite jollain tasolla tyytyväinen :D Sen lisäks sain muutamia viikkoja sitten vihdoinkin käyttöön Photoshop Lightroomin, joka on tuonut niin paljon sisältöä mun kuvien värimaailmaan! :)


Harmaasuodin + 30sec valotusaika


Harmaasuodin + 20sec valotusaika


Oon nyt viime aikoina saanut täällä blogissa (ja eilen Escapessa Kaisalta ja Mariannelta, kiitos teille siitä :DD <3) kehuja mun blogista ja täällä olevista kuvista ja se on tehny mut aivan tajuttoman onnelliseks. Tuntuu ihan hassulta, että jotkut oikeesti uskoo mun otoksiin ja sanoo, että musta olis taidealalle. Oon siitä ihan tajuttoman kiitollinen, koska kaikki se lisää mun motivaatiota ja halua oppia lisää asioita. Ei sillä, etteikö sitä olis jo ennestään, koska vaikka mä lääkäriks tahdonkin, haluan mä myös isona tehdä valokuvaajan duunia jonkinasteisena sivubisneksenä. En pidä itteeni vielä tarpeeks hyvänä siihen hommaan, mutta onneks mulla on vielä paljon aikaa harjotella :) Ja vaikkei musta koskaan oikeeta valokuvaajaa tuliskaan, tulee tää silti aina säilymään mulle tärkeenä harrastuksena.39 kommenttia:

 1. Apua, noi kuvat on älyttömän kivoja!! Oot tosi hyvä kuvaaja!:)

  VastaaPoista
 2. Voii ei tarvii kiitellä!! Oot kyl kaikki kehut ansainnu nää kuvat on niii hienoja:)) oli hauska jutella8) t.kaisa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kylläpäs tarttee, oli vaan niin hullun kivaa kun tulitte juttelemaan!! :) piristi mun iltaa entisestää :D

   Poista
 3. Tosi upeita kuvia! oot tosi hyvä kuvaamaan :)

  VastaaPoista
 4. miten voi "pysäyttää liikkeen" ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nopee suljinaika :) kuten esimerkiks tossa mun joutsenkuvassa on 1/400.

   Poista
 5. Aaaa voi että sain tästä taas niin törkeen inspiraation, niinku yleensäkki sun postauksista! Tekee mieli saman tien napata toi rakas canoni kainaloon ja lähteä kuvailemaan ;_; Ja hei olis tosi kiva nähdä sulta semmonen postaus, jossa esittelet KAIKKI sun kuvaustarvikkeet, siis ihan kaikki! Ja kerrot vähä että mihin niitä käytät, mistä oot ne hankkinu ja paljonko on maksanu. Mua kiinnostais semmonen hirveesti, enkä usko että oon ainut :D!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ihanasta kommentista!! :) ja hahah joo kiitos vinkistä, mäpäs pidän mielessä! :)

   Poista
  2. obskujen ym kuvaaminen no problem mut mietin tässä et miten saan otettua kuvan mun kamerasta... :D

   Poista
  3. Haha lisää blogiis sinne muuten täydellisten ja hienojen kuvien sekaan semmonen paskasen peilin kautta salamalla otettu peiliteinikuva :DDD Aiheuttais ihanasti pahennusta ihmisissä.

   Poista
  4. nokun tiiätkö toi kävi mun mielessä! :D:D::D siihen päälle kunnon duckface niin sinne meni lukijat :----D

   Poista
 6. wau!! yleensä ku tulee vastaan valokuvausblogeja nii tulee scrollattua vaan alas mut nyt kyl jäin melkee suu auki kattoo näit kuvia :D ihan sairaaaan hienoja :)

  VastaaPoista
 7. Aivan mahtavia kuvia! :) Mutta täälä ois sulle haaste: http://soffulovenippon.blogspot.fi/2013/12/11-faktaa-22-vastausta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) mulle noita haasteita on kertyny ihan kauheen iso pino, että saa nähä ehinkö tehä :D mutta kiitos kuitenkin, katon jos kerkeisin jossain välissä toteutella! :)

   Poista
 8. Mahdottoman hienoja kuvia!! Pakko alkaa seurailemaan

  VastaaPoista
 9. ihan mielettömiä kuvia, siis ihan älyttömän upeita! (:

  http://s-likesarah.blogspot.com

  VastaaPoista
 10. tosi upeiya kuvia, noi vesikuvatkin on niin ihania! :-) ja toi joutseb on taitavasti liike saatu kuvaan!

  VastaaPoista
 11. tosi upeiya kuvia, noi vesikuvatkin on niin ihania! :-) ja toi joutseb on taitavasti liike saatu kuvaan!

  VastaaPoista
 12. mielettömän upeita kuvia! :)

  VastaaPoista
 13. Vautsi ihan älyttömän hienoja kuvia!!! Oispa ittellänikin noita suodattimia ni vois ottaa tollasiakin kuvia.. Täytyy varmaan hankkia :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kiitos! :) joo kannattaa, suosittelen nd filtereitä!! :) itelläni nyt on vaan toi harmaasuodin, mutta tekis mieli kyllä hankkia jonkunlainen toinenkin :D

   Poista
 14. Ajauduin blogiisi sattumalta ja oli kyllä pakko katsoa kaikki tekstit läpi ihan vaan kuvien takia. Tosi upeita!

  VastaaPoista
 15. Herranjestas kun on upeita kuvia! :o Suu ihan loksahti auki, kun on niin hienosti otettuja. :) Liityin ehdottomasti lukijaksi, näitä on pakko nähdä lisää!

  VastaaPoista
 16. wow.. ihan törkeen hienoja kuvia! siis uskon vahvasti että susta voi tulla valokuvaaja, ihan vaikka kokopäivätyönä! Noi sun pokkarilla otetutkin kuvat on suoraan jostain kuvalehdestä niin noi muut sitten...oon sanaton.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. apua, mä meen ite sanattomaks :D kiitos!<3

   Poista
 17. Hihi saan iha kylmiä väreitä, aivan huippukuvia! Upeita otoksia ja tosi kaunis tunnelma. Liityn ehottomasti lukijaksi :-)

  VastaaPoista

Nikon D7000
Nikon D800

Ellei toisin mainita, on jokainen tällä sivulla esiintyvä kuva itse ottamani ja täten siis suojattu tekijäinoikeuslain mukaisesti.