11.11.2013

Ennen ja jälkeen - The Power of Photoshop


Kaikki tietää nää "Maybe it's Maybelline" -sloganit. Sloganit, joihin on liitettynä lähes poikkeuksetta kuva virheettömästä valokuvamallista, jota katsotaan ihaillen ja toivotaan, että näytettäis samalta.
Vastaavasti kaikki tietää, että oikeesti se on "Maybe it's Photoshop". Ei se meikki meitä samalta saa näyttämään - ei ees niitä malleja niissä kuvissa.

Photoshop tekee malleista nykysin viimeistä hiuskarvaa myöten sen näkösiä, kun median luomat kauneusihanteet vaatii. Siitä huolimatta ihmiset tavottelee samaa ulkonäköö kun niissä kuvissa. Samaa pehmeetä, virheetöntä ihoo, jossa ei oo ainuttakaan ryppyä otsassa tai pienintäkään finniä leuassa. Samaa täydellisen muotosta vartaloo, johon ei välttämättä edes pääse, vaikka tekis töitä sen eteen vuosikausia.

"Healing Brush Tool", "Surface Blur" ja kaikki vastaavat photoshoppaajan perustyökalut on tuttuja mullekin. Käytän niitä aina poistamaan ne pienimmätkin virheet kuvista. Kukapa valokuvaaja tahtois, että katse kiinnittyy vähääkään johonkin epäolennaiseen pikkuasiaan, joka vie huomion muusta kuvasta? Yks klikkaus sinne tai tänne, ja tsädäm, sinne meni mätänevä lehti. Mutta oikeesti - veiskö se todellakin sen huomion? Huomaako joku sitä, että oon photoshopannu maasta jonkun tyhmältä näyttävän lehden pois? Huomaisko kukaan sitä, vaikken olis sitä siitä pois ottanutkaan? Onko ne kuvat enää aitoja, jos niitä muokataan liikaa?

Halusin tehä nyt vaihteeks tämmösen ennen/jälkeen -postauksen ihan vaan siitä, että miten iso merkitys photoshopilla voi oikeesti olla. Jälkeen-kuvat on tarkotuksella paikoin vähän ylimuokattuja ihan vaan kärjistämään sitä, mihin muokkauksella voi todella päästä. Tän tarkotus ei oo kritisoida photoshoppia - koska kuten jo sanoin, oon ite ihan yhtä koukussa siihen kun moni muukin. Tän tarkotus ei oo myöskään arvostella valokuvaajia ja niiden todellisia taitoja tai sitä, etteikö mallit oikeestikin olis tajuttoman kauniita. Ja niin, eikä myöskään Maybellinen meikkisarjaa - käytän itekin muistaakseni Maybellinen luomivärejä.

Huomasin nyt vaan tota Lightroomia käyttäessä, että ihan oikeesti, voin mennä syksyllä kuvaamaan ja saada sen vastaavan kuvan näyttämään lähestulkoon keväällä otetulta.

Kaikki ei oo sitä, miltä se kuvissa näyttää.

Ennen

Lokakuu 2013

Jälkeen

syksy (kärjistetty)

"Kevät"

Ennen


Jälkeen


Ennen

(värejä muokattu valmiiksi, oon myös poistanut vedestä poijuja ja ylimääräsiä valopisteitä ym.)
+


+

en muista oliko se tää vai yks toinen kuukuva :D anyways.

=


Valokuvaajat voi tietää, että esimerkiks viimesen kuvan kaltanen otos olis oikeestaan mahdotonta saada onnistumaan yhdellä napin painalluksella valaistuissa kaupunkiolosuhteissa - saati sitten milkyway ja kuu näkymään tarkasti samalla valotusajalla. Mä rakastan valokuvausta ja kuvien muokkaamista, mutta mä arvostan rehellisyyttä enemmän. Mää en taho, että kukaan ajattelee, että esimerkiks just toi viimenen kuva olis vaan otettu jossain rannalla oikeiden asetusten avulla. 


Ps. Ei, en todellakaan yleensä muokkaa mun kuvia näin paljon :D

34 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. heh, kiitän :) photoshoppi avaa kyl niin paljon ovia ihan erinäkösiin kuviin kun mitä se alkuperänen on :D

   Poista
 2. Haastoin sinut! Käy mun blogissa http://always-be-and-stuff.blogspot.fi/ katsomassa haaste :)

  VastaaPoista
 3. Saat kyllä aikaan upeita kuvia! :)

  VastaaPoista
 4. Bloggaaja Kati olen haastanut sinut!

  Käy lukemassa ohjeet blogistani:
  http://jennieveliinaiii.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 5. Aivan törkeen hyviä! :) Voiku itekkii osaisin jotain muokata :D

  VastaaPoista
 6. oot ihan älyttömän hyvä kuvaamaan, ja aluksi luulin että oot ottanu noi kuvat jostain tumblr:sta ja yllätyinkin positiivisesti! :)

  VastaaPoista
 7. Hienoja kuvia ja hyvin oot muokkaillu! Ja hyvästä aiheesta oot tehny postauksen! :>

  VastaaPoista
 8. Hei, aattelin et kiinnostuisit tästä artikkelista :)! http://www.viralnova.com/kyle-thompson-photography/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. apua kui upeita!!! menin ihan sanattomaks :D herranjestas

   Poista
  2. hei jos tykkäsit kyle thompsonista niin kannataa tsekata myös sellainen ihana kuin alex stoddard, aivan mahtavia kuvia hänelläkin!

   Poista
  3. joo kiitti vinkistä, mä meen tsekkaa! :))

   Poista
 9. Kiitos paljon kivasta kommentista! Sulla on myös tosi kiva blogi ja tosi upeita kuvia, vau!

  VastaaPoista
 10. upee blogi sulla oon ihan in laaaaav!

  VastaaPoista
 11. Upeita muokkauksia! :o itsellänikin on photoshop mutten oo kyllä hyvä sen käytössä :d

  http://janika-hideandseek.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) joo siis mulla kesti ihan tajuttoman kauan oppia ees ne perusasiat :D nyt vasta vähän aikaa sitten oon alkanu opetella tekemään muitakin juttuja sillä :D

   Poista
 12. Vau! Oot supertaitava käyttämään Photoshopia!

  VastaaPoista
 13. Vau, mä aivan mykistyin kuinka upeita kuvia oot ottanut ja miten saat ne aivan uusiin svääreihin muokkauksellasi. Oot älyttömän lahjakas! :) Pakko liittyä lukijaksi, haluan ehdottomasti nähdä lisää.


  ♥: http://sirujee.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 14. "Mä rakastan valokuvausta ja kuvien muokkaamista, mutta mä arvostan rehellisyyttä enemmän. Mää en taho, että kukaan ajattelee, että esimerkiks just toi viimenen kuva olis vaan otettu jossain rannalla oikeiden asetusten avulla. "

  Tää oli mun mielestä tosi hyvin sanottu ja oon ihan samaa mieltä! :-----) Tosi harva ihminen nykyään tajuaa, että lähes kaikki nettiin tulevat kuvauksellisesti hienot kuvat, on muokattu. Rajattu, säädetty kontrastia & värilämpötilaa, värikylläisyyttä jne ja ehkä enemmänkin(kuten tuossa viimeisessä kuvassa).

  Mutta eihän siinä ole mitään hävettävää, koska esimerkiksi juuri nämä kuvat, joihin muokataan esim. kuu toisesta kuvasta, ovat lähempänä todellisuutta, kuin se yksi kuva, koska ihmisen silmähän hahmottaa siihen sen kuun lisäksi myös maisemaa. Näin ainakin itse ajattelen. Toki joku voi rakentaa asiasta salaliittoteorian siitä, kuin ihmisiä huijataan photoshopilla, mutta jaa:----D Ja oot uskomattoman taitava kuvaaja! :-----)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos ihan tajuttoman paljon ihanasta kommentista, pisin mitä oon ikinä saanu! :) <3 mutta samaa mieltä ettei moni välttämättä tiiä niiden kuvien todellista luonnetta ja siks halusinkin tän postauksen tehä. photarilla pystyy tekemään niin uskomattomia juttuja, että lopulta siitä alkuperäsestä kuvasta voi olla jäljellä vaan murto-osa. mutta toisaalta, valokuvaus nyt on oma taiteenlajinsa ja siihen sisältyy myös se muokkaus :) hieno kuva saadaan usein aikaan sekä kuvaus- että muokkaustaidoilla. mutta anyways, kiitos ihan tajuttoman paljon vielä!! :)

   Poista
  2. Toisaalta olen samaa mieltä, toisaalta en... itse rakastan valokuvausta, mutta myös kuvankäsittely on todella lähellä sydäntä - en tiedä olisinko koskaan alkanut valokuvaamaan ellen olisi tarvinnut parempilaatuista materiaalia muokattavaksi. :D Itse ainakin muokkaan edes vähän jokaista kuvaa jonka julkaisen, esim lisään kontrastia, sillä raw-muotoon kuvattaessa kamera jättää kuvan lähes poikkeuksetta hieman haljuksi. Usein sitä ihmisiltä myös unohtuu että myös filmikameroiden aikakaudella kuvia kehitettäessä osattiin tehdä vaikka mitä ;) mutta niin, mitä valmiimpi kuva muistikortille tallentuessa, sitä parempi, ihan jo ajankäyttöäkin pohtiessa. Jos yhtään kiinnostaa niin täältä voi käydä tsekkaamassa mun kuvia ja photoshoppailuja. :) itse en siis edes pyri "aitouteen", vaan esim. kyle thompsonin kuvien tasolle ois halu pyrkiä....

   Poista
  3. niin se on mullakin, en oo missään vaiheessa sitä kieltäny :D rakastan sitä tunnetta, kun istuu koneelle ja alkaa käsitellä kuvia ja tehä niistä sellasia mihin pelkkä kamera ei oo pystyny. sun blogiis mää oonkin jo törmänny aiemmin! :) aivan tajuttoman upeita kuvia ja muokkauksia enkä koskaan lakkaa ihailemasta niitä!!

   Poista

Nikon D7000
Nikon D800

Ellei toisin mainita, on jokainen tällä sivulla esiintyvä kuva itse ottamani ja täten siis suojattu tekijäinoikeuslain mukaisesti.