20.4.2014

Veden kuvaaminen pitkällä valotuksella

Multa on muutamaan otteeseen kysytty, että miten saan aikaan sen sellasen "pehmeen" efektin mun vesikuviin, joten päätin tehä jonkinnäkösen tutoriaalin kyseiseen aiheeseen liittyen :) Siinä käytetään siis pitkää valotusta, kuten otsikko jo vähän siihen viittaakin.

30sec, f/7.1, ISO 100


1. Näiden kuvien kuvaaminen ilman valaistusta vähentävää suodinta onnistuu vain ja ainoastaan

a) Iltahämärissä
b) Todella harmaalla ja pilvisellä säällä
c) Muuten vain pimeähkössä paikassa.

Täydessä päivänvalossa lopputuloksesta tulee oikeastaan poikkeuksetta ylivalottunut / kokonaan valkoinen.

Mulla on siis käytössäni Hoya NDx400 -harmaasuodin, joka himmentää kuvaa niin, että objektiiviin tulevasta valosta läpi pääsee vain noin 0,002% (arviolta 9 aukkoa). Valotusajan voi säätää päivänvalossa noin yhdestä sekunnista yhteen minuuttiin - ilman, että kuva ylivalottuu.

15sec, f/4, ISO 100



2. Varmista, että sinulta löytyy jalusta tai jokin vakaa alusta kameralle.

3. Asetusten säätäminen:

a) Ohjeet suotimen omistaville

  • Valotusaika riippuu tilanteesta; joskus lähes samaan tulokseen pääsee 10 sekunnin tai 30 sekunnin valotuksella. On vain kokeiltava, mikä näyttää omaan silmään parhaalta. Mulla on yleensä aina 20-30 sekunnin mittanen valotus.
  • Aukko riippuu valotusajan pituudesta. Mitä pitempi valotusaika, sitä pienempi (suuri luku) on aukon oltava. Suotimen kanssa kuvattaessa harvoin kuitenkaan tarvitsee mennä ihan suurimpiin lukuihin asti. Vastaavasti mikäli valotus on lyhyempi, on aukon oltava suurempi. Hyvä aloituspiste on yleensä sellainen f/11. Jos kuva on liian kirkas, kokeile seuraavaksi vaikka f/16. Vastaavasti jos se on liian tumma, kokeile f/8 jne. 

Nää asetukset on aika pitkälti pelkkää kokeilemista, kaikki riippuu niin paljon tilanteesta ja tavoiteltavasta lopputuloksesta. On vaan säädeltävä kärsivällisesti, mullakin lopputulos alkaa yleensä näyttää mielikuvien mukaiselta vasta 3-5 testikuvan jälkeen. Tottakai sitä alkaa pikkuhiljaa silmäkin sit harjaantua sille, että millaset asetukset vois sopia parhaiten. Tekemällä oppii :)

  • ISO kannattaa pitää melko pienenä (ettei tule rakeisuutta), 100-200 on yleensä sopiva.

30sec, f/4, ISO 100


b) Ohjeet ilman suodinta kuvaaville

  • Valotusaika ei voi olla kovin pitkä, mikäli puhutaan tilanteesta, jossa kuitenkin vielä näkee ympärilleen. En voi sanoa mitään tarkkaa rajaa, mutta aiemmin kun otin kuvia ilman suodinta, 3-5 sekuntia alkoi olla aika ehdoton maksimi. 
  • Aukon kannattaa olla yleensä melko pieni. Testailu on hyvä aloittaa esimerkiksi arvosta f/18. Fiksailut tehdään tilanteen mukaan: mitä pitempi valotusaika, sitä pienempi (suuri luku) on aukon oltava. Vastaavasti mikäli valotus on lyhyempi, on aukon oltava suurempi (luvun pienempi). Jos kuva on liian kirkas, kokeile seuraavaksi f/22. Vastaavasti jos se on liian tumma, kokeile f/14 jne.

Toistan saman mitä sanoin jo edellisessä kohdassa: ei ole olemassa mitään tarkkoja lukuja tai tiettyjä säätöjä, mitä on käytettävä. Silmä oppii pikkuhiljaa näkemään ne rajat, minkä sisällä asetusluvut liikkuu, mutta ihan yhtälailla mun on joka kerta otettava useampia testikuvia eri säädöillä ja vertailtava niitä keskenään :)


  • ISO kannattaa pitää melko pienenä (ettei tule rakeisuutta/ylivalottuneisuutta), 100 on yleensä sopiva.
3,1 sek, f/22, ISO 100


4. Räps. Kokeilua, kärsivällisyyttä ja paljon kuvailua eri tilanteissa :) Toivottavasti tästä oli apua ja kysymyksiä saa aina heitellä, mikäli jäi jotain epäselväksi :)

30sec, f/4, ISO 100


Ps. If there's someone who doesn't speak/understand Finnish and would still like to read this tutorial on long exposure photography, just let me know and I'll translate this. 

10 kommenttia:

  1. Pakko oli liittyä lukijaksi, tosi hyvä postaus!! :)

    ingastina.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Hei vaan ! Korkeakoskelle näköjään muutkin suuntaavat ... Hyvä teksti ! Tuosta korkeakosken tunnelista saa tosi tunnelmallisen kun pommittaa sitä jollain ei niin valkoisella valaisulähteellä valoituksen aikana (vink) , silloin katon isot kivet urineen ottaa keskeisen osan muuten kauniista koskikuvasta ja kuvaan tuleekin makea , epäluonnollinen efekti sen myötä !

    t. Pasi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oioi, kuulostaa kyl aika huikeelta! :) kiitos paljon vinkistä, pitääpä joskus kokeilla!!

      Poista
  3. Moi
    Hienoja kuvia. Itteekin kiinnostaa toi veden kuvaaminen. Täytyy hankkia toi suodin. Mitä "kalustoa" käytät?

    Ilkka

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos! :)) mulla on Nikon D800 ja siihen sitten erilaisia putkia aika paljon, mutta eniten kuvaan varmaan laajakuva 12-24mm, 28-300mm ja 50mm 1.4 :) sitten löytyy jalustaa ja irtosalamaa yms ja kyseinen NDx400 harmaasuodin on aika isossa osassa myös.

      Poista
  4. Olet tosi taitava, upeita kuvia!

    VastaaPoista

Nikon D7000
Nikon D800

Ellei toisin mainita, on jokainen tällä sivulla esiintyvä kuva itse ottamani ja täten siis suojattu tekijäinoikeuslain mukaisesti.