15.3.2014

How to Photograph the Moon

Mummu olis tahtonu ettei mun elämä pysähdy - joten mähän postaan kaiken tän kiireen ja kurjuuden keskelläkin. :) Tää pitää mun ajatukset pois ikävistä asioista.

Joskus multa toivottiin jonkinnäkösiä valokuvaustutoriaaleja, joten aattelin tässä illan ratoks toteutella yhden melko basicin.

Katin putkijussit osa 1- Miten kuvata kuuta.


Eli ennenkun hyppelet pihalle, tarkista ihan ekana, että sulta löytyy...

 • Jalusta (tai vakaa käsi)
 • Kamera (voi Sherlock mun kans)
 • Pitkäputki (polttoväli mielellään 200mm -->)

1. Aseta kamera jalustaan ja tähtää kuuta.
2. Tarkista, että sekä sun runko että objektiivi on säädetty manuaalitarkennukselle.
3. Säädä kuvausmoodi myöskin manuaalille (merkitään yleensä M:llä), että voit valita säädöt itse.
4. Asetukset on yleensä se haastavin juttu, koska ne riippuu ihan kamerasta ja valaistuksesta. Esimerkiks Nikonilla ja Canonilla suositeltavissa arvoissa on eroja.


ISO

Ihan ensinnäkin, koska kuu on kirkas, ISO-arvon ei tarvitse olla mikään lehmänradalle ampuva (Ammuva. Hehe. Muu. Kuvittelenks mä vaan vai käykö mun vitsit päivä päivältä huonommiks?), vaan ihan 100-200 riittää. Nikonille suositellaan 200, Canonille 100. 


SULJINAIKA

Samoin kun edellisessä kohdassa, suljinajan täytyy olla melko pieni, ettei kuva ylivalotu. Yleensä sellanen 1/125 tai 1/250 on sopiva.


AUKKO

Ei kannata alottaa kokeilua kummastakaan ääripäästä, vaan suosittelen ottamaan testikuvan esimerkiks f:n arvolla 11. Sitä arvoa voi sitten kokeilla muuttaa suuntaan tai toiseen (mitä pienempi luku, sitä kirkkaampi kuva ja päinvastoin) löytääkseen sopivimman mahdollisen luvun. 


5. Tarkenna kuuhun ja paina liipasinta. Pam.

ISO 200, f/16, 1/250, 300mm


Ellei omista tosi pitkää putkea, kuu näkyy yleensä melko pienenä - kuten yllä olevassa kuvassa. Laadun ei pitäis kauheasti kärsiä, vaikka sitä kuvaa vähäsen jälkikäteen rajaiskin, ja sillä pääsee yleensä aika kivaan lopputulokseen. Koneella tehtävistä perusmuokkauksista suosittelen säätämään värilämpötilaa ihan pikkusen miinukselle, kirkastamaan kuvaa ja vähentämään ylivalottuneita kohtia. Näillä säädöillä saa mukaan jo ihan uutta ilmettä :)Tää oli nyt tämmönen vähän suppeahko kertomus pääkohdista, mitä kuun kuvaamiseen liittyy. Jos jotain jäi epäselväks, saa laittaa kommentilla lisäkysymyksiä :) Mä painun nukkumaan, hyvää yötä ja kauniita unia, mahdollisimman vähän mörköjen kuvia <3


Sorry guys, no translation this time. It's way too late and I had my English matriculation examination today - so it's been quite a rough day :D If you want to know how I managed to capture this shot, feel free to ask.

Good night and sleep tight <3


8 kommenttia:

 1. Hyvä et pystyt ajattelemaan noin positiivisesti, että sun mummu haluis sun jatkavan elämää :)) Ja tää oli tosi jees tuto! Itekki oon pari kuvaa kuusta räpsässy, mut taidanpa ihan uteliaisuuttani käydä kokeilemassa noitten ohjeitten mukaan mitä saan aikaan :D Hyviä öitä sinne <3 Ja jaksamisia myös !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vaikeetahan tää on, mutta yritän parhaani mukaan elellä päivä kerrallaan. viis päivää tässä on nyt menny aika lamaantuneena ja itkeskellessä, mikään ei oo sujunu ja pienimmätkin vastoinkäymiset tuntuu romahduttavan ihan täysin. mummu oli mulle kuitenkin ihan älyttömän rakas, joten outoo ajatella sen talo ihan tyhjänä.. :( jotenkin vaan kaikesta huolimatta kuitenkin kuulen sen äänen mun päässä tsemppaamassa mua eteenpäin, enkä aio luovuttaa missään vaiheessa :) ja niinkun iskä sano tänään: ei se mummu siellä arkussa oo, se on täällä meidän luona koko ajan <3 :)

   jahei kiva jos tästä oli jotain apua :D parempiakin ohjeita varmaan netistä löytyy, tää oli hetken mielijohteesta tehty :D ja totta puhuen mun ensimmäiset kuukuvat ikinä ellei lasketa yhtä aikasemapaa hätiköiden räpsästyä kuvaa Kanarialla 2-3v sitten :D

   kiitos hirmusesti, sun kommentit piristää mua aina ihan älyttömästi :) hyvää yötä ja kauniita unia <3

   Poista
 2. Siis vautsi! Upea! :) Ite oon ihan auttamattoman koukuttunut kuukuvaamiseen jo vuosia sitten ja sama meno jatkuu yhä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! :) kävinkin tsiigaileen sun blogissa niitä, hullun hyviä!!

   Poista
 3. Mulla oli blogissa käynnissä tuo linkitä blogisi-skaba ja sun blogi ansaitsis nyt paikkaa top kolmosessa. Saisinko siis käyttää sun banneria siinä top3 julkistamis postauksessa? :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa! :) Tuosta kun ei pysty suoraa kuvaa kopsaamaan, niin mitenköhän saisin kätevimmin kuvan käyttööni? :)

   Poista
  2. ainiinjoototta........ :D kannattaa varmaan ottaa ihan screenshotti ja sitten vaikka Paintissa rajata tohon banneriin! :) mulla kyllä itelläni on tuo kuva jossain arkistojen kätköissä mutta en ainakaan tähän hätään sitä löytäny......... :D

   Poista

Nikon D7000
Nikon D800

Ellei toisin mainita, on jokainen tällä sivulla esiintyvä kuva itse ottamani ja täten siis suojattu tekijäinoikeuslain mukaisesti.